Chado | De weg van Japanse thee

by celeste
groene thee japanse thee de weg van thee chado

Hoi wat leuk, dat je er bent. Misschien heb je mijn twee eerste posts gelezen over ons tripje naar Kyushu, Japan? De tweede ging vooral over keramiek. Deze gaat met name over Japanse thee.

ALTIJD WEER VOOR JAPANSE THEE

Hoe vochtig, hoe warm of hoe koud het ook is, Japanse thee doet mij altijd goed. Ook al is het hier 20 graden in december, wanneer het dagenlang regent en het vocht kruipt in een huis zonder verwarming, heb ik het zo koud. Dat is winter in Okinawa. Het liefst krul ik me dan op de bank op met pantoffels aan, terwijl ik mijn handen warm rondom een dampende kop Japanse thee.

Er zijn zoveel soorten thee te krijgen hier, dat het moeilijk kiezen is. Thee is een belangrijk onderdeel van de Japanse food cultuur. Omdat ik zelf graag meer wil weten over Japanse thee, proberen we veel en onze laatste reis ging dwars door de groene theeplantages. Hier kun je er meer over lezen.

CHADO

Niet alleen de thee is anders, dan we in het westen gewend zijn. Ook de manier van zetten is kunst op zich. Je hebt vast wel eens van de Japanse theeceremonie gehoord? Chado, ‘de weg van thee’, verwoordt dit zo mooi. Japanners die ‘de weg van thee’ volgen in de theeceremonie lessen, leren hun hele leven over dit gebruik. Het is een oneindig leerproces volgens de leraar.

Chado is een ode aan harmonie tussen thee, kunst, natuur, natuurlijke materialen en mensen.

 

japanse matcha theeceremonie

Matcha. De thee van de theeceremonie

 

 

Omdat ik niet ben geboren in Japan, is het niet gemakkelijk om de essentie van de theeceremonie werkelijk te doorgronden en dat ook nog goed te verwoorden. Dat is zelfs voor veel Japanners zo. Het is ook best wel een beetje mysterieus.


NODATE

Een toegankelijkere manier dan de traditionele theeceremonie is Nodate, waarbij je zelf in de openlucht kunt genieten van de natuur en een ceremonie met groene thee. Dit vind ik zo leuk, een soort picknicken. In Japan worden sets verkocht met benodigdheden zoals een chawan, een theekop, erin om mee te nemen op je wandeling.

HOE ZET JE nu EEN SMAAKVOL KOPJE JAPANSE THEE?

Omdat ik je niet ineens wil overstelpen met feitjes over de theeceremonie, begin ik eerst met ideeën voor het zetten van een lekkere groene thee. Groene thee heeft een eigen manier van zetten. In het westen zijn we gewend om kokend water over de thee te gieten en klaar is kees. Bij de delicate groene thee blaadjes heeft dat direct gevolgen voor de smaak.

 

groene thee japanse thee de weg van thee chado

Een lekker kopje groene thee op Japanse wijze

Hoi wat leuk, dat je er bent. Misschien heb je mijn twee eerste posts gelezen over ons tripje naar Kyushu,… Japan Chado | De weg van Japanse thee European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • Losse Japanse groene thee

Instructions

japanse thee zetten groene thee

japanse groene thee zetten instructies japanse thee

Doe afhankelijk van je theepot een grote lepel groene thee (+/- 6 gram) in de pot.

 

 

 

 

 

 

 


japanse groene thee zetten instructies japanse theeBreng het afgekoelde water uit de kopjes over in de theepot en laat de blaadjes ongeveer 60 tot 90 seconden trekken.

Ik raad gekookt en afgekoeld water tot ongeveer 70 graden aan voor Sencha. Voor de bijzondere en luxe Gyokuro is de temperatuur nog lager. En voor sommige thee zoals hojicha kun je gewoon gekookt water gebruiken. Er zijn eigenlijk veel verschillende zetmethoden. Ik zal die later nog wat meer uitleggen.

 

 

 

 

 

 

 


japanse groene thee zetten instructies japanse theeAls je voor meerdere mensen thee zet, giet de thee dan laag voor laag in de verschillende kopjes totdat ze vol zijn. Zo is de smaak van de thee het meest regelmatig verdeeld over de kopjes.

Geniet van je Japanse thee!

 

 

 

 

 

 

Notes

Belangrijk is dat je de theeblaadjes niet in achtergebleven water in de pot laat zitten. Het beste is de thee volledig uit te schenken. Je kunt de groene thee zelfs een tweede keer gebruiken. Laat het water de tweede keer minder lang afkoelen voordat je hem over de thee giet. De tweede keer is de thee het lekkerste! En de laatste druppel uit de pot heeft de meest intense smaak. Probeer eens uit wat voor jou het beste werkt en ik zou het leuk vinden als je me laat weten wat je ervan vindt.

SMAKEN VERSCHILLEN

Als ik spreek met vriendinnen in Nederland, zeggen de meesten te moeten wennen aan de typische smaak van groene thee. Sommigen vinden het helemaal niet lekker. Smaken verschillen natuurlijk en gelukkig maar denk ik.
In Nederland zijn we vooral de smaakjes thee gewend, waar vaak allerlei kunstmatige aroma’s aan toegevoegd. De groene theezakjes, die je in de supermarkt kunt kopen, komen niet eens in de buurt van de smaak van echte groene thee.

Ik ben ervan overtuigd dat bewerkte voeding je smaak negatief beïnvloed en ook niet altijd gezond is. Ik ben hier zelf niet zo strikt in, maar sommige bewerkte voedingsmiddelen die ik vaak gebruikte vind ik inmiddels niet meer lekker nu ik de natuurlijke smaken bewust ben gaan proeven en waarderen. Waaronder thee dus.

In de westerse wereld komt er eigenlijk niets in de buurt van de smaak van groene thee, maar ik denk dat als je graag natuurlijke kruidenthee drinkt, je groene thee ook heel lekker vindt.

De kans is groot dat je meestal thee drinkt met iets zoets erbij? In Japan wordt thee gedronken na of met zoetigheid of met hartige snacks. Maar het wordt hier net zo vaak gedronken bij het eten.

 

 

celeste ortelee keramiek ishigaki japa

 

 

Related Articles

Leave a Comment

Select your currency
EUR Euro